Forditó

Összes oldalmegjelenítés

2014. május 23., péntek

Egy kis zavar az éterben...

Nem véletlenül irtam ezeket a sorokat cimként, hiszen tényleg zavarok voltak a neten, jó darabig nem tudtam belépni a blog szerkesztésbe.

Most pótolnom kell a májusi eseményeinket.

Május 3.
Sifter "Sipi" Feri klubtársunk egy rövid, de tartalmas összefoglalóval értékelte a Nazareth együttes munkásságát. A zenekart a korabeli kritikusok a vezető Deep Purple-Led Zeppelin-Black Sabbath-Uriah Heep négyes mögött a hard és heavy rock második vonalába sorolta, nem egészen jogosan. A Nazareth a mai napig népszerű, és elismert zenekar a világban, sok hazai kedvelője is van.
A bemutató után egy korabeli 1973-as felvételt néztünk meg, ahol elhangzottak a Nazareth nagy slágerei, majd a kétezres évekbeli nagy visszatérő koncert-filmjüket néztük meg. Egyszóval jó volt az összeállítás, köszönjük "Sipi"-nek, aki köztudottan nagy Nazareth-rajongó (is).

Május 10.
Ezen a napon került bemutatásra Mihály Zoltán rocktörténeti sorozatának első, a műfaj kialakulásának időszakát feldolgozó filmje. A korabeli zenékkel illusztrált filmben bemutatásra került a bluesból kialakult jump-blues és rhythm and blues műfajokra, melyek a negyvenes évek elejétől kezdve óriási hatással voltak a rock and roll ötvenes évekbeli kifejlődésére. Az első részben olyan elöadókkal ismerkedtünk mint Louis Jordan, Muddy Waters, Willie Dixon vagy  Big Joe Turner.
Ezek az elöadók, valamint az elektromos gitár elterjedése hozta meg végül 1952-től a rock and roll megszületését, benne Bill Haley-vel, Elvis Presley-vel, Chuck Berry-vel, Little Richard-al.
A sorozat következő része feldolgozás alatt van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése